אגוזים וזרעונים יכולים להיות מזון בריא ויעיל ויכולים להיות חטיף מזיק.. הכל תלוי בכמות ובצורה.
תכף נספר לכם על התרומה העיקרית של כל אגוז ואגוז, אך לפני כן, קצת מידע כללי על אגוזים:
אגוזים וזרעונים שייכים לקבוצת השומנים, הם נחשבים שומן צמחי, לרוב שומן בריא (כאשר נאכל בכמות סבירה)
בצורתם הטבעית, האגוזים מכילים מגוון ויטמינים ומינרלים וגם חלבון, אך כאשר קולים אותם, מוסיפים מלח, קרמל או תוספות אחרות – האגוז מאבד מאייכויותיו. כדי ליהנות מכל היתרונות של אגוזים וזרונים יש לצרוך אותם טריים וטבעיים.
אגוזי מלך (נקראים גם אגוזי קליפורניה)
צורתם, המזכירה צורת מוח, מרמזת על תרומתם. אגוזי מלך מכילים רמות גבוהות של מגנזיום המשפיע לטובה על פעילות הרפיית שרירים ועל תפקוד מערכת העצבים. אגוזי מלך עשירים בשומן רב בלתי רווי, אשלגן, אבץ, מגנזיום, חומצה פולית, סיבים תזונתיים, סלניום וויטמינים מקבוצת B. אגוזי מלך תורמים להפחתת רמות כולסטרול, עוזרים לאזן רמות סוכר בדם, תורמים לפעילות מערכת העיכול ולפינוי רעלים.
מומלץ לאכול עד 10 חצאי אגוזי מלך ביום.
שקדים
שקדים מכילים המון סידן, וגם אבץ, מגנזיום, חומצה פולית, ויטמין סי, אשלגן וחלבון. כדאי להשרות את השקדים במים חמים ולקלף אותם טרם האכילה. אכילת שקדים יום יום מסייעת לשובע, לריכוז, להפחתת כולסטרול, למניעת מחלות לב וכלי דם.
בוטנים (נקראים גם אגוזי אדמה)
הבוטנים הם למעשה זרעים, השייכים למשפחת הקטניות ומבשילים בקרקע) אכילת בוטנים טבעיים (לא קלויים!) אינה נפוצה כל כך...לרוב הבוטנים מוכרים כאגוז קלוי או כממרח בוטנים. אכן ניתן להשתמש בממרח בוטנים טבעי, לאכילה וגם לאפייה, אך כדאי להתנסות גם באכילה ממש שם בוטנים טבעיים. הבוטנים הטבעיים מכילים רמות גבוהות של חלבון מהצומח, חיוני עבור טבעוניים, ומכילים גם ברזל, חומצה פולית, סידן, ויטמין B ו ויטמין E.
אגוז ברזיל
אגוזי ברזיל, הם אגוז גדול ובשרני, המשמש כמקור ידוע לסלניום, שהוא מינרל לא כל כך מוכר, אך מאוד חיוני לתפקוד המערכת החיסונית. אכילה יומיומית של 2-3 אגוזי ברזיל ביום תורמת לבריאות החיסונית ומעניקה אנרגיות וכוח. יש שאומרים שאכילת אגוז ברגיל מידי יום מעלה כוח גברא.
חשוב להסתפק רק ב 3 אגוזי ברזיל ליום מאחר ואכילה עודפת עלולה להביא לרמות גבוהות מידי של סלניום...ולנזק.
אגוזי פקאן
פקאן מכיל באופן יחסי יותר שומן, לכן עבור מי שרוצה להפחית במשקל, הוא פחות מומלץ. אך הפקאן מומלץ מאוד לגברים, מאחר ומכיל בטא-סיטוסטרול, חומר צמחי שעשוי להקל על סימפטומים של ערמונית מוגדלת.
זרעי פשתן
מכילים רמות גבוהות מאוד של אומגה 3, הם מצויינים לריפוי מחלה דלקתית בגוף ובמעיים, תומכים בטיפול במחלות לב וכלי דם ומומלצים לטיפול בעצירות.
יש לצרוך את זרעי הפשתן כשהם טחונים, הכי טוב לטחון לבד, ולשמור את הפשתן הטחון במקפיא.
זרעי שומשום
מכילים רמות גבוהות של סידן וברזל, עוזרים להורדת רמות כולסטרול ומניעת טרשת עורקים. כדאי צרוך שומשום מלא.
גרעיני דלעת
גרעיני דלעת מכילים רבות גדולות של אבץ, וגם סידן, ברזל ווטימינים מקבוצת B. אכילת גרעיני דלעת, או חמאת גרעיני דלעת (טבעית! רק לטחון...) עוזרת לריפוי פצעים, איזון רמות סוכר בדם, לשיפור פריון הגבר ולזיכרון.
טיפים לצריכה נכונה:
את כל סוגי האגוזים, וגם זרעונים כמו גרעיני חמניה, דלעת, פשתן ושומשום, כדאי לקנות במקום שבו התחלופה מהירה, ולודא שהאגוזים טריים (אגוז ישן עובר תהליך התחמצנות, ומאחר מאייכויותיו) אגוז טרי הוא בעל צבע אחיד.
כדאי להגביל את הצריכה היומית ל 10-15 אגוזים ביום, ובאם את סובלים מכולסטרול, טוב לאכול אגוזי מלך מידי יום, ולהימנע משאר סוגי האגוזים.
רצוי לשמור את האגוזים במקפיא.
הגישה הטבעית מלמדת אותנו שאגוזים יש לאכול יחד עם פירות, כך יש שובע שלם, וארוחה של פרי ואגוז מתאימה או כארוחת בוקר, או כארוחת ביניים אחר הצהריים.
רצוי שלא לערבב יותר מ 2 מיני אגוזים יחד, על מנת שלא להכביד על העיכול.
נכתב על ידי צוות האתר.