כל היתרונות – הם בזכות הרכיבים החיוניים.
ממה מורכב שמן הזית?
.1חומצה אולאית – כמעט 80% משמן הזית מורכב מחומצה אולאית, שהיא חומצת שומן חד בלתי רוויה. לחומצה האולאית פעילות חזקה נגד רדיקלים חופשיים ויש לה יכולת להוריד את רמות הכולסטרול הכללי והכולסטרול "הרע" הנקרא LDL. חומצה אולאית מסייעת להעלות את רמות הכולסטרול "הטוב" הנקרא HDL והיא קשורה לתפקוד תקין של תאי האנדותל- הנמצאים בדפנות כלי הדם. מחקרים מצאו כי נוכחות חומצה אולאית חשובה לחולי סכרת ובנוסף, נמצא כי לחומצה אולאית יש פעילות נוגדת סרטן.
.2תרכובות פוליפנולים- שמן זית מכיל מעל 30 תרכובות פוליפנוליות שונות, ולהן יתרונות רבים. לפוליפנולים יש פעילות נוגדת חמצון, פעילות אנטי דלקתית באופן כללי ובפרט נמצא הקשר בן פוליפנולים בשמן הזית לבן התהוות טרשת עורקים. נוכחות הפוליפנולים יעילה בקטילת חיידקים.
איך תדעו אם שמן הזית שלכם מכיל רכות גבוהה של פוליפנולים? ככול ששמן הזית מכיל יותר תכולת פוליפנולים טעמו יהיה יותר מר וצבעו יהיה ירוק חזק.
.3אנטי אוקסידנטים- שמן זית עשיר באנטיאוקסידנטים מסוגים שונים, החשיבות הגדולה של אנטי אוקסידנטים היא שהם פועלים כנגד רדיקלים חופשיים – המחוללים מחלות. נוכחות גבוהה של אנטי אוקסידנטים מסייעת למנוע מחלות רבות, לרבות סרטן, כולסטרול, מחלות לב וכלי שם ושבץ מוחי ומסייעת במניעת "הזדקנות" התאים וגם העור. השימושים הקוסמטיים של שמן הזית במריחה על העור או השיער, יעילים בעיקר בזכות האנטי אוקסידנטים הרבים המצויים בשמן.
חומרים נוספים המצויים בשמן זית הם בטא קרוטן- גם הוא נוגד חמצון, ויטמין E- נוגד חמצון מוכר הפועל גם בחזית השמירה של מערכת החיסון וגם כמעכב היווצרות טרשת עורקים. בנוסף, לויטמין E יש יתרונות רבים לשמירה על העור, על גמישות העור, על ריפוי פצעים וחתכים והוא נחשב אנטי אייג'ינג.
אחרון חביב ברשימה הוא חומר הנקרא סקוואלן – חומר זה הינו בעל פעילות נוגדת סרטן ומחזקת חיסון.
עכשיו, שראינו את כל היתרונות של שמן הזית, איך נדע איזה סוג לבחור? והאם ההבדלים בן סוגיו הם קריטיים?
כל בקבוק שמן זית מציין את הסוג או האיכות של השמן עליו, אך לא כולם יודעים להבין את ההבדל.
ריכזנו לכם הסבר קל ופשוט שמסביר באיזה סוג שמן מדובר.
כל שמן שהופק בכבישה קרה – נקרא שמן כתית. (virgin) איכותו גבוהה ורמת החומציות בו אינה עולה על 2%
כאשר מופיע כתית מעולה (exstra virgin) הכוונה היא שזו דרגת האיכות הגבוהה ביותר ושרמת החומציות בשמן אינה עולה על 1%.
כאשר מופיע כתית רגיל (light \ ordinary)מדובר בשמן קצת פחות איכותי שרמת החומציות בו היא עד 3.3% ולעיתים שמן מסוג זה משווק כשמן לאפייה וטיגון.
שמן זית מזוכך (refined) הוא שמן שעבר תהליך זיקוק באמצעות חומרים כימיים וחום ובזכות כך רמת החומציות שלו ירדה ל 0.3% השימוש בחום ובחומרים הכימיים פוגע באיכויות השמן ובחומרים הפעילים שבו וגם צבעו וטעמו משתנים, ניתן לראות כי צבעו נוטה לצהוב ולא ירוק.
שמנים באיכות הירודה ביותר הם "שמן זית" (בלי תוספת כתית וכדומה..) שמן זה מופק כתוצאה מערבוב של שמן זית כתית יחד עם שמן זית זך.
שמן זית זך (pure) למרות שמו, מדובר בשמן זית האיכות הכי ירודה המשמש רק למאור (כמו הנרונים של חנוכה) ולתעשיית הקוסמטיקה והוא אסור למאכל מאחר ומכיל חומרים כימיים.
נכתב כהעשרה על ידי צוות האתר.
למעבר לרכשית מוצרי שמן זית